Boeddha's

Op deze pagina kun je wat leuke wetenswaardigheden lezen over de achtergrond van Boeddha en enkele verschillen hierin.
Zoals veel mensen wel zullen weten zijn er grofweg twee soorten Boeddha beelden, namelijk de dikke chinese boeddha en de slanke thaise en indische boeddha.

Om te beginnen is het een veelgehoorde uitspraak dat je een Boeddha niet voor jezelf mag kopen omdat dit ongeluk zou brengen. Dit is echter een fabel die lang geleden onze westerse wereld in is gebracht. Een Boeddha koop je puur op je gevoel dus als je met goede bedoelingen een Boeddha voor jezelf koopt dan zal deze ook geluk brengen.

Dunne / Indische / Thaise Boeddha

De dunne Boeddha komt van oorsprong uit India en wordt ook wel Gautama, Sakyamuni of historische Boeddha genoemd. Volgens de aloude legende was Siddhartha Gautama een rijke prins die alles had wat zijn hartje begeerde. Later kwam hij in aanraking met het leed van de wereld en besloot dat dit anders moest. Hij ruilde zijn leven vol welvaart in voor een minimalistisch bestaan. Mediterend onder een bodhiboom begon hij na te denken over de oorzaak van het lijden in de wereld. Na een tijd zag hij in wat de oorzaak was en vanaf dat moment bereikte Gautama zijn verlichting. Gautama werd 'de Boeddha' en hiermee de stichter van het Boeddhisme.

De hedendaagse Aziatische Boeddhabeelden stammen nog steeds af van deze legende en zijn te herkennen aan een man met slank postuur die met een gewaad in kleermakerszit zit. Hij heeft lange oorlellen veroorzaakt door de adellijke oorbellen en een bolvormige knot op zijn hoofd, ushnihsa genoemd, als symbool van wijsheid en spiritualiteit. Soms hebben deze beelden ook een stip te midden op het voorhoofd, urna genoemd, welke zou staan voor goddelijkheid. Tevens hebben deze beelden vaak een bepaalde mudra ofwel symbolische handhouding. De meest voorkomende mudra's staan hieronder beschreven.

Dikke / Chinese Boeddha

De dikbuik Boeddha komt van oorsprong uit China en wordt in het chinees ook wel Pu-Tai genoemd (in het Japans Hotei). Volgens de legende was Pu-Tai-Ho-Shang een Chinese zenmeester (monnik) die zeer gelukkig en zonder zorgen door China rondtrok om het Boeddhisme te verspreiden. Hij was hierbij vaak omringd door kinderen en werd geëerd om zijn enorme blijdschap en gulheid, wat hem ook zijn bijnaam 'Happy Boeddha' opleverde. Na zijn dood werd hij vereerd als volksheld, vruchtbaarheidsgod en brenger van geluk.

De hedendaagse Chinese Boeddhabeelden stammen nog steeds af van deze aloude legende en zijn te herkennen aan zijn dikke buik, gulle lach, kale kop en lange oorlellen. Zijn lange oorlellen duiden op zijn aristocratische afkomst. Er wordt gezegd dat je nog meer geluk zult ontvangen als je hem regelmatig over zijn dikke buik wrijft.

De Happy Boeddha staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed. Door deze symboliek is deze Boeddha een geliefd cadeau. Ook draagt deze Boeddha vaak nog attributen met zich mee met ieder een eigen symbolische betekenis, deze maken het een cadeau met een bijzondere betekenis.